KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


01.05.14 01:31

Klåstadskipet finner formen

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter 

../innovaeditor/assets/HCM_Klaastad_Geir_Arne_Emil_01.jpg
I disse dager foregår det en hektisk aktivitet ved Slottsfjellsmuseet i Tønsberg, hvor landets eneste vikingskip utenom Vikingskipshuset i Oslo befinner seg. Nå skal også Klåstadskipet gjenoppstå som arkeologisk kopi.

Men først må man forsøke å gjenskape skipets opprinnelige form. Med kun cirka 40% av skipet bevart er dette en krevende oppgave. Selv om mesteparten av den ene skipssiden er bevart, så vet man ingenting om stevnene, og selve skipsformen åpner også for tolkninger som kan ha stor betydning for kopiens sjødyktighet og seilegenskaper.

Heldigvis har Stiftelsen Nytt Osebergskip sikret seg den beste ekspertise som tenkes kan i professor emeritus i norrøn arkeologi, Arne Emil Christensen. Det var han som i 1970 ledet utgravningene av Klåstadskipet og i 1976 møysommelig satte delene sammen til skipet som i dag kan sees i Slottsfjellsmuseets vikinghall. Hver tirsdag arbeider han sammen med daglig leder Geir Røvik i Stiftelsen Nytt Osebergskip med å måle opp originalskipet, gjenskape det i modell skala 1 : 10, og lage arbeidstegninger til det nye skipet som får byggestart i begynnelsen av mai på Vikingodden hvor også ”Saga Oseberg” ble bygget.

I motsetning til sine mer kjente ”slektninger” Oseberg, Gokstad og Tune-skipene er Klåstadskipet ikke et gravfunn, men forliste i Klåstadkilen mellom Sandefjord og Larvik en gang rundt år 1000. Det var lastet med brynestein fra Eidsborg i Telemark, en norsk eksportartikkel gjennom nærmere to tusen år. Den skipssiden som sank ned i gjørma ble i stor grad bevart. Gjennom århundre med landheving ble skipet etter hvert liggende på et jorde inntil det ble oppdaget i 1893 og endelig gravd ut i 1970.

- Dette er ”hverdagssliteren” blant de kjente norske vikingskipene, sier styreleder Einar Chr. Erlingsen i Stiftelsen Nytt Osebergskip. – Konstruksjons- og typemessig skiller det seg mye fra de andre skipene. Derfor er det interessant å gjenskape det. Dessuten vil det nye skipet komplettere kopisamlingen av Vestfolds tre vikingskip, sammen med ”Saga Oseberg” og ”Gaia”. Størrelsesmessig er det ikke så mye som skiller de tre skipene, Klåstad var cirka 20 meter langt mot Osebergs 21,5 meter og Gokstads 23,8 meter.

Vestfold fylkeskommune har vedtatt å støtte byggingen av det nye skipet med tre millioner kroner, men Stiftelsen Nytt Osebergskip vil fortsatt være avhengige av at også andre bidrar til finansieringen. Byggingen er forventet å ta fire år.

Også nå er det for øvrig byggeaktivitet på Vikingodden, hvor det 35 fot lange ”Kristinaskipet” fra 1200-tallet bygges på oppdrag fra Prinsesse Kristinaforeningen.

Billedtekst: Å skjære til hver enkelt bordgang i skala 1 : 10 for så å bygge en modell er et møysommelig arbeid. Geir Røvik (til venstre) får verdifull bistand av professor Arne Emil Christensen, som i sin tid gravde ut og rekonstruerte originalskipet. (Foto: Hans Christian Moen/Tønsbergs Blad)
     

 ditt navn*

din epost adresse*

kommentarer*
You may use these HTML tags:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

verifiseringskode*
 
kommentar notat