KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: OKTOBER 2010


31.10.10 15:52

Vikinghøvelen fra Tønsberg

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../blog/php/Vikinghovelen02_1288538147.JPG

Vikinghøvelen

fra Tønsberg


VikinghøvelenOktober 2010: For første gang siden vikingtiden er kopier av datidens høvel i bruk for å bygge et skip. Og høvelen ble attpåtil i sin tid funnet i Tønsberg!

Helge Gustavsen, tidligere industriarbeider og nå en av det nye Osebergskipets ivrigste frivillige hjelpere, er den som mest har brukt vikingtidshøvelen (eller sponskave/skjøve, som den heter på fagspråket).

- Den er et meget effektivt redskap til formålet; glatting av skipsplank. Faktisk er den vel så effektiv som en moderne høvel, forteller Helge.

Hvordan ble så høvelen til? Nytt Osebergskips danske verktøyekspert Thomas Finderup visste godt at man benyttet sponskave i vikingtiden. Det har man sett av verktøysporene fra bl.a. det originale Osebergskipet. Man har også ved arkeologisk funnet selve skjærejernet med dets to tanger (tapper) for montering i et håndtak.

- Vi vet at slike skjøver har vært benyttet av norske båtbyggere helt opp mot nyere tid, ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 01.10.10 00:38

Osebergskipet seiler videre

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/snos-sommer-001-2011-08-18.JPG
Vi har lagt bak oss en hektisk sommer og nærmer oss vår andre vinter på Osebergverftet. Så langt har det vært en eventyrlig ferd.

Innsatsen har vært stor, både fra ansatte og våre mange frivillige. Nå i slutten av september holder vi på med sjette bordgang (av 12) på skipet. Geir Røvik, Thomas Finderup og de øvrige båtbyggerne blir bare dyktigere for hver bordgang som kommer på plass.

Treskjærerne er à jour, og våre flittige vevere under ledelse av Elle Bjønness har for lengst vevet ferdig og er snart også klare med å sy lengdene sammen til det 81 kvm. store seilet. I løpet av oktober vil det bli sendt til råseilekspert Frode Bjøru for ferdiggjøring.

Drakter til mannskapet

Også tekstilgruppa har vært aktive, og har nylig flyttet inn i flotte lokaler i Slottsfjellskolens underetasje, etter stor velvilje fra byggeier Vestfold fylkeskommune. Der går ...

LES HELE ARTIKKELEN