KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: NOVEMBER 2010


30.11.10 15:16

Osebergskipet på lokal kjøl (VIDEO)

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../blog/php/Kjol01-hoved.JPG

Osebergskipet

- på lokal kjøl


Den siste lørdagen i november ble det felt en kjempe-eik i skogen ved Jarlsberg hovedgård utenfor Tønsberg. Den skal bli kjøl i det nye Osebergskipet.

Eika sto i naturområdet Gullkronen i stamhusbesitter Nicolaus Wedel Jarlsbergs skog, og det var nødvendig å innhente fylkesmannens tillatelse før fellingen.

I isnende kulde gikk et team fra Stiftelsen Nytt Osebergskip løs på skogkjempen, som snart deiset i bakken med et kjempebrak. Nicolaus Wedel Jarlsberg nøyde seg ikke bare med å gå bort det flotte treet, han sørget i tillegg selv for å frakte det ut av skogen og ned til den ventende kranbilen som brakte treet den siste etappen til byggeplassen i Tønsberg.

- Vi er veldig takknemlige overfor Wedel Jarlsberg, som på denne måten bidrar til at skipet vårt kan bygges på lokal kjøl. Det gir historisk perspektiv at ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 29.11.10 14:55

Vevingen av ullseilet er i gang!

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../blog/php/Veving 01 web.jpg

Vevingen av ullseilet er i gang!


I november begynte et nytt stort prosjekt i Oseberg-regi: vevingen av skipets 90 kvadratmeter store ullseil, basert på ull fra villsau.

- Jeg er bare så utrolig glad! Nå skjer det, dette som jeg har jobbet for å få til i mer enn halvannet år, sier Christina Blomén, styremedlem i Stiftelsen Nytt Osebergskip og ansvarlig for seilprosjektet.

Midtveis i november ga styret sitt klarsignal, og ikke mange dagene etter satte Christina og Elle Bjønnes, som er ansatt for å veve seilet, opp de store vevene det skal lages på. I tillegg til Elle har flere andre kvinner meldt seg som frivillige på deltidsbasis.

Ull fra skjærgården

Det er ikke noe småprosjekt disse jentene har gitt seg i kast med, seilet skal bli hele 90 kvadratmeter stort. Sauebonden Preben Fossaas har spelsau på beite på Slottsfjellet og ute på øyene i skjærgården, det er han som har levert ulla som ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 29.11.10 14:17

Varmende julemarked i streng vinterkulde

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/Julemarked 001-ECE-web.jpg

Varmende julemarked 

- i streng vinterkulde


Stiftelsen Nytt Osebergskips julemarked helgen 20. – 21. november ble en stor suksess. Til tross for snøføyke og kuldegrader ble det en minnerik opplevelse for de mange frivillige og besøkende som stilte opp.

Lørdagen opprant med kuldegrader og stiv kuling fra nord, rett inn på byggeplassen for det nye Osebergskipet. Snart fulgte også snøen, heftige filler i viltre kast som snek seg inn i telt og salgsboder og opp i kokkenes gryter.
Det ble med andre ord riktig julestemning etter hvert som bålene blafret og folk ble med på notene, med bueskyting og sverdlek for barn, oppvisning av Kassai Bueskyttere og sverdkamp mellom medlemmene av Krigernes Vugge. Vår nye skald, Ole Johannes Romtveit hadde tatt turen fra Tinn i Telemark for å hjelpe deltagerne på julemarkedet med å holde varmen gjennom folkevisesang og dans. Og alltid entusiastiske pilegrimsleder Eivind Luthen ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 25.11.10 16:39

Tente varde til støtte for middelalderfestivalen

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/Vardetenning 03web.JPG

Tente varde til støtte for middelalderfestivalen


Da middelalderfestivalens folk tente sin varde på Slottsfjellet i protest mot rådmannens forslag om å kutte festivalstøtten ble det svart fra osebergbyggeplassen nede ved bryggene.

Det var vikingskipsbyggerne og deltagerne på julemarkedet som på denne måten uttrykte sin støtte til sine kolleger innen kulturformidling. 

- Vikinger, middelalderfolk, pilegrimer eller andre som er opptatt av å formidle vår rike historie, her har vi alle felles interesser og står sammen, kommenterer Einar Chr. Erlingsen, styreleder i Stiftelsen Nytt Osebergskip.

- Vi sympatiserer med Tønsbergs politikere, og forstår at de har en vanskelig jobb når rammebetingelsene fra regjeringen er så lite forutsigbare fra år til år. På den annen side smykker politikerne seg gjerne med vår historie og kultur. Da må dette ikke nærmest automatisk være den førstesektoren de tenker på å kutte i når tidene blir trange, sier ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 25.11.10 16:29

Erik Werenskiolds Snorreillustrasjon fra Tønsberg til salgs

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

  kommentarer (0)

../blog/php/snorre-werenskiold.JPG

Snorreillustrasjon fra

Tønsberg til salgs


November 2010: Her er den ultimate julegaven for historieinteresserte tønsbergensere; Erik Werenskiolds Snorre-illustrasjon fra Slottsfjellet. Fra kunstnerens etterkommere har Stiftelsen Nytt Osebergskip fått tillatelse til å trykke 200 kopier av den kjente illustrasjonen og selge til inntekt for det nye Osebergskipet.

Trykket er i originalstørrelse, ca. 11 x 16 cm og trykket av Cicero Grafiske på kvalitetspapir. Prisen er kr. 200.- pr. stykk. Bildet kan enten kjøpes direkte på byggeplassen for det nye skipet (lørdager), eller bestilles ved henvendelse styreleder Einar Chr. Erlingsen: einar@fmedia.no - mobil 934 01974.

Snorres kongesagaer spilte en stor rolle forut for løsrivelsen fra unionen med Sverige i 1905, idet fortellingene viste at Norge hadde en stor og ærerik historie. Som et ledd i nasjonsbyggingen forut for unionsoppløsningen ble det gitt ut en praktutgave av Snorre i 1899 (den såkalte Stormutgaven). Noen av landets største ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 24.11.10 19:07

Viking-Vestfold på UNESCOs verdensarvliste

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/gokstad-haugen.jpg

Viking-Vestfold på

UNESCOs verdensarvliste


24.11.10: Alt tyder på at riksantikvaren vil fronte Vestfolds kandidatur til UNESCOs verdensarvliste, og at offentliggjørelsen vil komme fredag førstkommende.

Det fremgår av en kort pressemelding hvor Miljøverndepartementet skriver at statsråd Erik Solheim og riksantikvar Jørn Holme førstkommende fredag (26. november) skal offentliggjøre nyheter som vedrører mulig norsk verdensarv. Det opplyses at Norge samarbeider med Island, Danmark, Sverige, Tyskland og Latvia om å få historiske steder fra vikingtid inn på UNESCOs verdensarvliste. Flere viktige historiske steder fra vikingtid i Norge er med på nominasjonen, heter det. 

Fra før av er det kjent at både Vestfold og flere andre fylker har søkt riksantikvaren om at nettopp deres vikingtidsminner måtte bli den norske kandidaten. Nå ser det at Vestfold, med ”tunge” funnsteder som Oseberg, Gokstad og Borrehaugene med tilhørende funn i verdensklasse faktisk er de som trekker det lengste strået. For hvorfor ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 15.11.10 19:13

Osebergskipets julemarked - Lindahlplan 20. og 21. november

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/julemarked2010.jpg

OSEBERGSKIPETS JULEMARKED


Bli med på et annerledes julemarked ved byggeplassen for det nye Osebergskipet på Brygga i Tønsberg!

Tid: lørdag 20.11 og søndag 21.11 kl. 12-17

Sted: Lindahlplan ved Quality Kulturhushotell

• Massevis av lek og moro for store og små!

• Salg av vikingklær, håndverksprodukter, saueskinnsfeller og annerledes julegaver!

• Varm mat og drikke!

• Fakler og bål!

• Lær å bruke øks, klyv en eikestokk, se treskjæring og skipsbygging, eller prøv deg som bueskytter eller sverdkjempe!

• Vikingfyrverkeri med Kassai Bueskyttere (lørdag)!

• Oppvisning av kampgruppen Krigernes Vugge (søndag)!

Velkommen til en annerledes førjulshelg!

(Inntektene fra markedet går til byggingen av det nye Osebergskipet)

LES HELE ARTIKKELEN


     

 12.11.10 00:52

Osebergskipet og Vikingveien presentert for forskere i Chicago av Signe Rosseland

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/Vinland-seminar.jpg

Osebergskipet og Vikingveien

presentert for forskere i Chicago


De over hundre deltagerne på Vinland-seminaret som ble arrangert ved North Park University i Chicago i dagene 15. – 17. oktober mottok nyheten om det nye Osebergskipet og Vikingveien i Vestfold med stor interesse.

Oktober 2010: Seminaret ble arrangert for å diskutere nyeste nytt innen Vinlands-forskning. Blant deltagerne var en rekke professorer og andre forskere, samt studenter fra fem amerikanske stater og fem land, inklusive Norge, Danmark og Island.

Som et ”mykere” innslag blant alle de lærde orienteringene var kunstneren Jarle Rosselands kone Signe Marie Rosseland invitert til å orientere om sin manns kunst, og om nyheter om vikingtid i Norge generelt. Både som innledning og avslutning valgte hun å fokusere spesielt på etableringen av konseptet Vikingveien i Vestfold. Hun innledet hele presentasjonen med å vise motivet ”Oseberg” – laget av hennes mann for ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 02.11.10 10:45

SpareBank1 Nøtterøy - Tønsberg støtter byggingen av nytt Osebergskip

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

  kommentarer (0)

../blog/php/sparebank1.png

150 000 kroner fra SpareBank1


November 2010: Nok en gang er Stiftelsen Nytt Osebergskip blitt tilgodesett med raus støtte fra SpareBank1 Nøtterøy – Tønsberg. 

Under en tilstelning på Nøtterøy Kulturhus 1. november delte banken ut i alt omkring 2,5 millioner kroner til kulturformål i sitt nærdistrikt. Av dette beløpet gikk 150 000 kroner til det nye Osebergskipet.

- Vi er naturligvis særdeles takknemlige overfor banken, som har vist seg å være en svært god støttespiller. Dette er ikke første gang banken gir oss midler; i fjor fikk vi 50 000 kroner, sier styreleder Einar Chr. Erlingsen og tilføyer:

- Uten støtten fra SpareBank1 og våre øvrige medspillere ville det ikke ha blitt noe nytt Osebergskip. Vi er dem derfor særdeles takknemlige.