KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: FEBRUAR 2011


26.02.11 17:42

Vestfold fylke støtter Prosjekt Ullseil

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Tekstilgruppe  kommentarer (1)

../innovaeditor/assets/admin/AS-002-web.jpg

Vestfold fylke støtter

- Prosjekt Ullseil


SNOS får 80.000 kroner av Vestfold fylkeskommunes kulturmidler for inneværende år som delfinansiering av Prosjekt Ullseil.

- Fantastisk, sier en jublende glad Christina Blomén, styremedlem i SNOS og leder for Prosjekt Ullseil.

- Pengene fra fylket bringer oss et viktig skritt fremover mot målet: å kunne vise det vakre skipet vi bygger under fulle seil, sier Blomén.

Elle Marie Bjønnes er ansatt for å veve seilet, i tillegg kommer flere frivillige veversker som sammen gjør en kjempeinnsats.

I uke 7 nådde man en viktig milepæl: da hadde man produsert halvparten av de 190 løpemeterne med vev som trenges for å kunne lage det cirka 90 kvm. store seilet.

SNOS har inngått avtale med seilmaker Frode Bjøru fra Jøa om utforming og ferdiggjøring av seilet. Bjøru regnes som Skandinavias fremste råseilsekspert, og vil ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 23.02.11 18:23

Nytt Osebergskip i Aftenposten søndag

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

Nytt Osebergskip i

Aftenposten søndag


Februar 2011: Et reportasjeteam fra Norges største avis besøkte mandag 21.2 byggeplassen i Tønsberg med formål å lage en større reportasje om Norges nye Osebergskip. 

Blant andre ble både daglig leder Geir Røvik og styreleder Einar Chr. Erlingsen intervjuet. Det samme ble Vestfolds fylkesordfører Per-Eivind Johansen og Tønsbergs ordfører Petter Berg, som begge er blant Stiftelsen Nytt Osebergskips fremste støttespillere. Artikkelen kommer etter planen på trykk i kulturdelen av Aftenpostens søndagsutgave den 27.02.


     

 21.02.11 11:00

Roy Jacobsen til nytt Osebergskip

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (1)

../innovaeditor/assets/admin/Roy-Jacobsen-web.jpg

Roy Jacobsen til 

nytt Osebergskip


Februar 2011: Nå har også norske forfattere begynt å vise interesse for det nye Osebergskipet som bygges i Tønsberg. I midten av februar besøkte Roy Jacobsen byggeplassen, og ble vist omkring av styreleder Einar Chr. Erlingsen og styremedlem Arne Solhaug.

- Jacobsen viste stor interesse for vikingskipsbygging og stor innsikt, forteller Erlingsen. Ikke så underlig kanskje, siden forfatteren i sagaromanen ”Frost” fra 2003 inngående forteller nettopp om byggingen av et slikt skip.

Jacobsen spurte inngående både om byggemetoder og ikke minst bruken av de forskjellige typene verktøy som er laget til prosjektet. Her fikk han kyndig veiledning av båtbygger Ole Magnus Svanevik, en av de heltidsansatte i byggeprosjektet. Jacobsen var tydelig fascinert av hva han fikk se, og lovet å komme tilbake i løpet av våren.

Roy Jacobsen er en av Norges mestselgende forfattere, og opplevde sitt store gjennombrudd med ”Seierherrene” ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 12.02.11 17:56

1400 venner – og vi blir stadig flere!

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/facebook-1400.jpg

1400 venner

- og vi blir stadig flere


Februar 2011: Interessen for det nye Osebergskipet øker dag for dag. Siden vi opprettet vårt nettsted med tilhørende Facebook for omtrent et halvt år siden er vi nå blitt 1400 venner. 

Tallet ble nådd den 12. februar – med 1021 venner på våre norske Facebook-sider og 379 på de engelskspråklige. Interessen for våre nettsider stiger også jevn og trutt, nå med omkring 100 besøkende pr. dag – fra hele verden. Sist uke hadde vi ”besøkende” fra 38 land. De fleste naturlig nok fra Norge, fulgt av USA, Storbritannia og Danmark.

Hjelp oss å bli flere ved å foreslå vår side til dine venner!


Photo: Glenn Torquil MacLeod


     

 08.02.11 18:47

Kjølen er strukket og forstevnen reist

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/Oseberg-Stevn 01.JPG

Kjølen er strukket

og forstevnen reist


Milepælene for det nye Osebergskipet kom tett i månedsskiftet januar/februar. Den siste dagen i januar ble kjølen strukket, den andre dagen i februar kom forstevnen på plass.

Det var stolte skipsbyggere som i flokk løftet de to kjøldelene fra der de ble utformet og over på beddingen hvor skipet skal bygges. Akkurat som på originalen består kjølen av to deler, den ene omkring 16 meter lang, den andre rundt fem meter. 

Med kjøldelene vel på plass tok prosjektets danske båtbygger Thomas Finderup fatt på den siste finpussen av skjøten. Så plasserte daglig leder Geir Røvik pakningen av kardet ull fra spelsau mellom de to treflatene, før Finderup smurte inn skjøt og fóring med tjære. Til sist ble huller boret med viking-bor og gjennomgående, håndsmidde bolter satt inn for å holde de to kjøldelene sammen og sørge for at ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 06.02.11 21:44

Maria Laura Espido Freire svingte øksen

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Begivenheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/Espido-Freire-01-web.JPG

Spansk forfatter

svingte øksen


Januar 2011: Det nye Osebergskipet fungerer som den rene magneten på forfattere med internasjonal suksess. Denne gangen var det den unge spanske forfatteren Maria Laura Espido Freire som var på besøk, for øvrig sammen med et spansk reporterteam som lager en artikkel om henne.

Hun kom for å besøke byen som den norske prinsesse Kristina Haakonsdatter reiste fra i 1257 for å gifte seg med sin spanske prins. Historien har inspirert Espido Freire til å skrive romanen La flor del norte – (Blomsten fra nord) – som utkommer senere i år.

Fulgt av Spanias visekonsul Tor Melsom og Stiftelsen Nytt Osebergskips styremedlem Arne Solhaug besøkte Espido Freire først Slottsfjellet, for deretter å bli presentert for vikingskipsbyggerne. Hun lot seg begeistre i den grad at hun ba om å få være med og svinge øksen en stund som frivillig medhjelper. 

...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 06.02.11 21:30

Skotte med ekte vikingblod i årene

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/glenn-torquil-macleod.jpg

Skotte med ekte

vikingblod i årene


Februar 2011: For annen gang siden byggestarten for det nye Osebergskipet har Glenn Torquil MacLeod (52) tatt turen fra Skottland for å arbeide som frivillig. 

- Vikinger og vikingskip er min store interesse, sier den tidligere marinemannen, med familierøtter til øya Lewis i Ytre Hebridene. Allerede mellomnavnet Torquil (norrønt: Thors kjele) antyder en vikingtilknytning, og MacLeod er sikker i sin sak. Han var nemlig med i BBCs programserie fra noen år tilbake, da TV-selskapet jaktet Storbritannia rundt etter DNA-spor fra vikingene. I Glenn Torqils tilfelle ble slektskapet fastslått hinsides all tvil.

Han var med som mannskap på Roskildeskipet ”Høvdingen” under en av etappene på ferden mot Irland for to år siden, nå ser han fram til både å være med på å bygge og senere seile det vakreste skipet av alle; Osebergdronningens skip.

- Jeg vil ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 06.02.11 20:47

Kvinneskipet Oseberg

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/Osebergvev01-web.jpg

Kvinneskipet Oseberg


Blant de mange aspektene ved Osebergskipet er kanskje kvinneaspektet det aller mest spennende. Arkeologene som gravde ut skipet fikk nesten hakeslipp da de omsider måtte erkjenne overfor seg selv at det slett ikke var en krigerhøvding som lå begravet i Oseberghaugen – men derimot to kvinner.

I 1904 var dette nærmest utenkelig, så på mange måter kan det sies at Osebergfunnet åpnet for en helt ny forståelse av vikingtidens kvinnerolle. Det er nettopp dette kvinneaspektet religionshistorikeren Eivind Luthen vier oppmerksomhet i Tønsbergs Blads utgave den 31. januar. Luthen er for mange best kjent som grunnleggeren av den moderne pilegrimsbevegelsen i Norge. 

I artikkelen gjentar han teorien om at kvinnene i skipet kan ha vært en form for høyere prestinner, kanskje stedfortredere for Frøya, fruktbarhetens gudinne. Kanske har Osebergskipet rett og slett vært et ”Frøyaskip”? spør Luthen i sin kronikk.

Også ...

LES HELE ARTIKKELEN