KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: MARS 2011


31.03.11 15:32

Ni sponsorer har meldt seg

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/WS-Oddleiv 009.JPG

Ni sponsorer

har meldt seg


Bare i løpet av kort tid har det meldt seg ni sponsorer som vil gi kr. 10.000 hver for eikekistene som Osebergskipets roere skal sitte på. 

- Det gir 90.000 i kassen, og er svært god drahjelp for prosjektet vårt, sier styreleder Einar Chr. Erlingsen. Spesielt hyggelig synes han det er at både privatpersoner, bedrifter og andre kulturarrangører er å finne blant sponsorene.

- For eksempel skal Vestfoldfestspillene bruke byggeplassen som en av sine festspillarenaer, og har til gjengjeld tegnet seg som sponsor. Det synes vi naturligvis er utrolig hyggelig. Og det er ikke mindre hyggelig at privatpersoner graver dypt i egne lommer for å bidra til byggingen av ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 31.03.11 13:44

Oseberg tekstilgruppe gir nytt liv til gamle håndverk

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Tekstilgruppe  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/WS-Tekstil 017.JPG

Oseberg tekstilgruppe gir

nytt liv til gamle håndverk


En flott kreativ gjeng på 6- 10 personer møtes hver tirsdag kveld på Riggerloftet i Tønsberg. De brikkevever og lager fine ull- og linbånd, nålebinder ull klesplagg, syr fine tunikaer og serker i vadmel og lin, inspirert av gammel norsk håndverkstradisjon.

Tekst og foto: Wenche Samnøy

Leder for tekstilgruppen, Kjersti Bakken (bildet til høyre), viser oss hvordan gjenskape tekstiler som ble brukt i vikingtiden. Kjersti inspirerer oss til å lære denne urgamle kunsten med nålebinding av luer, skjerf, votter og sokker. Gruppens medlemmer blir flere for hver uke og i alt er det nå 46 personer som deltar på ulike vis i tekstilgruppen.

Yngste deltager 7 år

Her er mye interessant å lære om nålebinding, der den yngste deltakeren er kun 7 år gammel. Kjersti driver med kunnskapsformidling på en morsom måte ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 18.03.11 11:15

Surringene skal lages av hvalbarder

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/Barder002web.jpg

Surringene skal lages

av hvalbarder


Det er mye nytt å sette seg inn i for moderne vikingskipsbyggere. Hvordan lager man for eksempel solide surringer av barder fra grønlandshval?

Mars 2011: Vikingtidens skipsbyggere klinket aldri plankene i skroget fast til spantene. I stedet ble disse enten surret eller festet ved hjelp av trenagler. Det ga et fleksibelt skrog, som nærmest beveger seg med sjøen i stedet for å skjære seg gjennom den. 

På det originale Osebergskipet er skipsplankene surret til spantene ved hjelp av rep laget av hvalbarder. Slik blir det også på det nye skipet. 

...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 17.03.11 13:38

Bli eier av et klenodium!

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

  kommentarer (2)

../innovaeditor/assets/admin/WS-Skipskisterweb.JPG

Bli eier av et

klenodium!


For bare 10.000 kroner kan du sikre deg selv, din forening eller ditt firma en varig tilstedeværelse om bord på det nye Osebergskipet!

Hver av skipets 30 roere skal ha en eikekiste å sitte på, og til oppbevaring av et minimum av private eiendeler. I likhet med skipet lages også kistene i eik og for hånd med vikingenes verktøy.

Det er vår trofaste frivillige, Oddleiv Almli fra Steinkjer som lager kistene. Han har regnet ut at hver kiste krever cirka 200.000 øksehugg. For sponsorene tilsvarer det omtrent fem øre pr. øksehugg, så ingen burde klage på prisen!

For deg som sponsor blir det et skikkelig praktstykke du med stolthet kan vise ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 10.03.11 13:59

Og nå er vi 1500….

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (2)

../innovaeditor/assets/admin/facebook-1400.jpg

Og nå er

vi 1500….


10. mars 2011: Nøyaktig på dagen fire uker etter at Stiftelsen Nytt Osebergskip passerte 1400 venner på Facebook (norsk og engelsk versjon tilsammen) hadde vennekretsen økt til 1500. Eller 1505 for å være nøyaktig.

- Fantastisk. Det sier mye om interessen for det vi driver med og for vikingtid og middelalderhistorie generelt, sier styreleder Einar Chr. Erlingsen og takker for all den positive støtten prosjektet opplever.

- For meg personlig er velviljen fra så utrolig mange hyggelige mennesker den aller største motivasjonsfaktoren. Vi hadde ikke kunnet gjennomføre en rekonstruksjon av Osebergskipet uten denne velviljen, sier Erlingsen.

Foto: Glenn Torquil MacLeod


     

 09.03.11 05:32

Øvelse gjør seilmestere

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/EMBSkipssekk002-web.jpg

Øvelse gjør

seilmestere


Mars 2011: Mens veverne jobber jevnt og trutt videre med seilet på de utlånte vevstolene fra Skiringssal Folkehøyskole begynner tiden å nærme seg for å sy lengdene med vev sammen til det 90 kvm. store seilet. Nærmere 400 meter med søm skal sys med spesielle seilmakersting.

- Vi har fått anvisning av seilmaker Frode Bjøru, som skal stå for utformingen av seilet, forteller styremedlem Christina Blomén i Stiftelsen Nytt Osebergskip. Christina er også ansvarlig for Prosjekt Ullseil.

- Dette er en ny måte å sy på for oss alle, så forleden bestemte vi oss for å øve litt, fortsetter Christina.

Samtidig bestemte man seg for å øve med noe som vil komme skipet til nytte. Tilstrekkelig med tykt linstoff ble bestilt fra Bjøru, og forleden samlet seks av syerskene seg på Stiftelsens prosjektkontor og begynte på jobben.

...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 08.03.11 03:41

Samling om middelalderen

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/TO_Middelalderfest 01.jpg

Samling om 

middelalderen


Det ble en skikkelig middelalderfest da representanter for en rekke av Vestfolds middelaldermiljøer møttes på Slottsfjellmuseet den første lørdagen i mars.

Initiativtager til festen var Eivind Luthen, grunnlegger og leder av pilegrimsfellesskapet i Norge. Eivind er også ihuga Oseberg-venn, og til stede på byggeplassen som frivillig hver eneste lørdag.

- Det er etter hvert så mange gode krefter med felles interesse av historie og middelalder at jeg syntes vi kunne samles for i bli bedre kjent med hverandre, og kanskje også oppdage nye arenaer for samarbeid, forteller Eivind om bakgrunnen for arrangementet, som på kort varsel samlet omkring 50 feststemte deltagere.

Slottsfjellmuseet, ved avdelingsdirektør Lena Fahre åpnet resepsjon og kantine, og samlet deltagere fra pilegrimsbevegelse, nytt Osebergskip,
Borre Vikinglag, Kristinakomiteen i Tønsberg, Slagene på Re, Midgard/ny gildehall, Stella Polaris og Tønsbergs middelalderfestival. Alle fikk fortelle litt om sin organisasjon. Og ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 06.03.11 05:45

Jay Haavik er tilbake

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/ECE_Jay Haavik-700.jpg

Jay Haavik 

er tilbake


Mars 2011: Den amerikanske treskjærermesteren Jay Haavik kom tilbake til Tønsberg i begynnelsen av mars for å arbeide som frivillig for Stiftelsen Nytt Osebergskip i tre uker.

Stiftelsen engasjerte Jay sommeren 2010 til å starte med å lage de omfattende og enestående dekorasjonene apåskipet, og til å bidra til opplæringen av prosjektets egne treskjærere, Geir Dalene, Boye Langklep og Finn Lurås.

- Jeg er mektig imponert over hva de har fått til siden jeg var her sist, sier Jay, som nå er med på sluttføringen av øvre del av akterstevnen. Snart kan også denne monteres.

Etterlater ”spor”

Jay forteller at i likhet med på originalen, så har også dagens treskjærere etterlatt seg sine ”signaturer” på arbeidet.

- Jeg ser lett at her har Finn jobbet, der Geir og der Boye, selv om det nok er umulig ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 02.03.11 04:03

Olav den Helliges skip til Tønsberg?

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (1)

../innovaeditor/assets/admin/Visund-web.jpg

Olav den Helliges

skip til Tønsberg?


Før jul ble det kjent at Roskildeskipet som ble funnet for 17 år siden ("Roskilde 6"), trolig er bygget av eik fra Vestfold. Mest sannsynlig har det seilt ut fra Tønsberg.

Ifølge Snorre ble det bygget et slik skip i Tønsberg i 1025. Og bare Olav den Hellige var stor nok konge til å eie et så mektig skip, mener arkeologene bak nyheten.

Analysen er gjort som del av et mangeårig samarbeid mellom fylkeskonservatoren i Vest-Agder, Frans-Arne Stylegar og Niels Bonde ved Nationalmuseet i København. Dette har gitt flere interessante resultater benyttet på skips- og bygningsrester fra vikingtid og middelalder. Både båtens imponerende størrelse og datering har ført til spekulasjoner om at man har funnet selve "Visund", kong Olav den Helliges skip.

Det er visstnok allerede avklart at en rekonstruksjon av Roskilde 6 skal vises på ...

LES HELE ARTIKKELEN