KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: JULY 2011


12.07.11 12:31

Første ordfører på guidevakt

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/ECE_Sigmund-Roar-Jonstang.jpg

Første ordfører

på guidevakt


Mandag 11. juli stilte Nøtterøys ordfører Roar Jonstang på jobb som frivillig guide ved det nye Osebergskipet. Allerede første dag avslørte han et formidabelt talent for å skaffe sponsormidler.

Jonstang hadde ikke vært mange minuttene på feriejobb før han kunne notere de første støttekronene inn i Osebergskipets kasse, og slik fortsatte det dagen igjennom. Da kassen ble gjort opp ved dagens slutt viste det seg at Nøtterøy-ordføreren og vår faste guide Eivind Luthen hadde samlet inn hele 12.400 kroner.

- Et fantastisk resultat på en mandag, som jo gjerne er den stilleste i uken, kommenterer styreleder Einar Chr. Erlingsen. – Vi er Roar Jonstang og hans to ordførerkolleger Per-Eivind Johansen i fylkeskommunen og Petter Berg i Tønsberg stor takk skyldig. De bidrar både med verdifull innsats og til å sette ytterligere fokus på prosjektet vårt.

Roar Jonstang er på guidejobb hele denne uken. Neste uke overtar Per-Eivind ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 01.07.11 13:44

Skjærgårdsvikingene inviterer til sommer på Vestre Bolæren

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/page.jpg

Skjærgårdsvikingene 

inviterer til sommer på Vestre Bolæren


I perioden 5. – 14. august kommer det til å være vikingliv på Vestre Bolæren. Dette er første sesongen og vi håper at vi skal kunne utvide etter hvert.

Det vil være mulighet til å leie/låne telt eller ta med egne telt. Det vil bli organisert felles transport av utstyr på nedenfor angitt dato og klokkeslett. Persontransport vil være veldig enkelt ved å bruke Flybåten. 

Flybåten frakter deg fra Tønsberg til Bolærne. Flybåtens anløpskai er ved Husvik, rett ved broa over til Jarlsøy. Flybåtens skyttelbuss er gratis og går fra Oseberg Kulturhus til Husvik. Det er også gratis parkering i Husvik for Flybåtens passasjerer. Se flybaten.no for komplett rutetabell.

Skjærgårdstjenesten kan frakte utstyr tur retur på følgende dager og klokkeslett fra Vallø båthavn, ved Surka bua (andre enden for marinaen).


Fredag 5/8 kl ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 01.07.11 13:39

Treskjæring på ”ormens hale”

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/Ormens-hale01.JPG

Treskjæring på

”ormens hale”


Nå er det like før treskjæringen begynner på den øverste delen av skipets akterstavn.

Nylig ble málen for denne viktige delen prøvemontert og tilpasset. Båtbygger Thomas Finderup leter for tiden etter et passende bøkeemne i Danmark. Det er ingen enkel oppgave, emnet må være fra et sunt bøketre som har en diameter i brysthøyde på minst 120 cm. Så snart emnet ankommer ”Osebergverftet” kan treskjærerne gå i gang med denne symboltunge delen av skipet.

- Riktignok vet ingen nøyaktig hvordan denne delen opprinnelig har sett ut, sier Finderup. – Den var en av få skipsdeler som ikke var bevart. Under rekonstruksjonen etter 1904 valgte man derfor å ta utgangspunkt i det ormehodet som sannsynligvis har sittet på forstavnen. Dette vet man ikke med sikkerhet, ettersom det ble funnet inne i skipet, men mye taler likevel for at det har vært ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 01.07.11 13:13

Steinskipsbyggerne

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/jarle-istrehagan.JPG

Steinskipsbyggerne


De er neppe mange nålevende personer som faktisk har bygget en skipsformet steinsetting. Kanskje bare Jay Haavik og Jarle Rosseland. Begge er gode venner av Nytt Osebergskip.

Jarle Rosseland er internasjonalt anerkjent som kunstner, og mannen bak motivet ”Oseberg” som gis som kvittering for støtten til våre Osebergfaddere. Hans skipssteinsetting står i en park utenfor Chicago. Jay Haavik – treskjærermester og billedhugger – har laget det store Leiv Eriksson-monumentet i Seattle, hvor Amerikas oppdager er omgitt av nettopp et vikingskip i stein.

Grav og kult. Skipsformede steinsettinger finnes over store deler av Nord-Europa. De er anlagt gjennom en lang periode, de yngste er fra vikingtiden. Ofte inneholder de brannbegravelser, men langt fra alltid. I omtrent 25% av alle undersøkte steinsettinger er det ikke funnet gravrester. 

Det antas at steinsettingene også har hatt en kultfunksjon. En av de flotteste i Norge ligger ...

LES HELE ARTIKKELEN